Ahlan Wasahlan... Welcome... Selamat datang...

Selamat mengunjungi blog saya yang serba dhaif ini... blog ini hanyalah sekadar tempat saya membuat review tentang sesuatu isu, produk dan tempat saya mencurahkan apa saja pandangan, idea dan karya yang tidak seberapa....Terdapat juga entri-entri yang saya perolehi daripada kursus-kursus, pembacaan serta perkongsian dengan teman-teman bloggers dan saya panjangkan lagi perkongsian di sini. Terlalu banyak kekurangan dan insyaAllah akan saya perbaiki dari semasa ke semasa. Diharapkan agar ada sahabat-sahabat yang sudi berkongsi idea dan apa saja isu dan komen di sini. Segala sumbangan, nasihat dan apa saja komen dan input yang membina saya dahului dengan jutaan terima kasih. Syukran Jazilan.
Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya. Sila tekan butang "like" sekiranya anda suka dengan blog ini. Terima kasih sekali lagi

Monday, October 08, 2012

Belajarlah bersyukur...


 Belajarlah bersyukur… jangan tamak…

Suatu petang…

Teringin pula rasanya nak makan nasi goreng. Sudah terasa di lidah keenakannya. Sudah terbau-bau kat hidung ni aromanya. Makan panas-panas..waahh..memang berselera… inilah yang berlaku bila teringin sangat..

Bergegas ke dapur. Intai dalam periuk nasi. Senyum lebar... nasib ada nasi lebih bawa bekal pagi tadi. Bila disenduk ke dalam mangkuk nampak sikit pula. Alahai.. sikitnya.. mula rasa sedikit hampa.. kalau nak masak mesti lambat ni.. berkira-kira sendiri.. cakap kat ‘housemate’, sikitnya nasi ni…(dengan hampanya). Housemate cakap cukupla tu.. tapi kerana tamak kan… tetap rasa tak cukup.

Bahan-bahan untuk menggoreng dan sedia, tak apalah, goreng jealah…tapi dalam hati masih rasa hampa.. Masa nak capai kuali untuk menggoreng, entah macamana terlanggar pulak mangkuk nasi yang elok-elok letak kat tepi microwave tadi. Apalagi… Prangggg… bertaburan nasi ke lantai... tergamam dalam kesayuan memandang nasi yang tumpah tu.. barulah nak rasa bersyukur. Kan lebih baik sedikit daripada langsung tak dapat. Betul la pepatah ada mengatakan, orang tamak selalu rugi…hehe..kan dah rugi..

Kita manusia ni memang la macam tu… kita kurang bersyukur dengan apa yang kita dah miliki,  tamak, dan sering rasa tidak cukup. Kita sibuk mengejar dan berkira-kira dengan apa yang belum menjadi milik  kita sehingga kadang-kadang  mengabaikan apa yang Allah dah anugerahkan untuk kita.  Apabila tiba-tiba Allah mengambilnya semula daripada kita, ketika itu barulah kita tersedar untuk menghargainya, tetapi saat itu kita sudah pun  terlewat.
Elok-elok dah ada semangkuk nasi banyak pula omelannya… akhirnya kena masak semula nasi lain. Hehe..tu la.. kurang bersyukur… tapi housemate cakap tak da rezeki…  betul la tu… J

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen anda. Diharapkan sebarang komen yang ditinggalkan tidak menyentuh sensitiviti agama, perkauman dan isu keselamatan negara. Pihak saya tidak akan bertanggungjawab ke atas setiap komen yang tidak bermoral, melanggar etika dan undang-undang. Adalah juga diingatkan sebarang komen yang ditinggalkan di bawah tanggungjawab anda sendiri.