Ahlan Wasahlan... Welcome... Selamat datang...

Selamat mengunjungi blog saya yang serba dhaif ini... blog ini hanyalah sekadar tempat saya membuat review tentang sesuatu isu, produk dan tempat saya mencurahkan apa saja pandangan, idea dan karya yang tidak seberapa....Terdapat juga entri-entri yang saya perolehi daripada kursus-kursus, pembacaan serta perkongsian dengan teman-teman bloggers dan saya panjangkan lagi perkongsian di sini. Terlalu banyak kekurangan dan insyaAllah akan saya perbaiki dari semasa ke semasa. Diharapkan agar ada sahabat-sahabat yang sudi berkongsi idea dan apa saja isu dan komen di sini. Segala sumbangan, nasihat dan apa saja komen dan input yang membina saya dahului dengan jutaan terima kasih. Syukran Jazilan.




Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya. Sila tekan butang "like" sekiranya anda suka dengan blog ini. Terima kasih sekali lagi

Wednesday, October 31, 2012

ELaporan Oktober

Bagi sahabat-sahabat yang belum mendapatkan format elaporan oktober bolehlah klik pada link di bawah untuk mendapatkannya,

Bertuahnya sibuk,,,



Salam sejahtera buat pengunjung yang sudi menjengah,,,,,,
Sudah lama tidak mencoretkan sesuatu di sini,,,sibuk betul cikgu cikgi hujung-hujung semester akhir persekolahan. Masing-masing sibuk menyiapkan mana kerja yang belum selesai sebelum cuti panjang bermula. Tak menang tanganlah orang cakap. Hujung-hujung macam nil ah macam-macam yang perlu disediakan. Kena pulak dengan zaman ICT sekarang ni, semuanya nak kena key in, semuanya nak kena online. Yealakan, takkan la nak dok takuk lama jea yea,,,nak juga ikut arus pemodenan, tak gitu..???  Bukannya apa, nantikan kalau cikgu tak didedahkan dengan semua ni, bimbang-bimbang anak murid lebih canggih daripada cikgu. Mana boleh lagu tu, nanti anak murid tak respect cikgu. Payah la kalau dah anak murid tak respect cikgu, tak larat nak pulun la kalu depa dah tak respect kita. Masuk telinga kanan keluaq telinga kiri. (amboii ,,,tercakap utara la pulak,,, :-) )

Berbalik pada isu sibuk tadi tu, iyalah,,, mana tak sibuk, mana dengan rekod itu, rekod ini, PBS lah, SAPS lah, SPPBS lah, SKPM lah, SPBT lah, semuanya nak kena selesai sebelum cuti bermula. (Nama jea cuti panjang,,tapi sebenarnya cikgu cikgi ni walaupun tengah bercuti masih busy,,, ada yang dipanggil bertugas mengikut giliran walaupun sedang ber cuti)

Semua tu bukanlah rungutan. Sebenarnya sibuk tu lah yang baiknya,,,nampakla kita ni bekerja.. Kalau masa belajar dulu,,,kebanyakan kita asyik risau,,,bukan risau apa,,,risau  takut tak ada kerja bila dah grad. Tamat saja belajar,, sibukla isi macam-macam borang,,interview situ,,,interview sini,,,tak boleh nampak jawatan kosong,,,kat surat khabar,,kat bus stop,,kat tiang lampu,,,semuanya disapu…bukan apa,,,risau takut tak ada kerja…. Sekarang ni,,,Alhamdulillah,,,dah ada kerja,,,Allah dah bagi dah kita kerja,,,jadi  kerjalah sungguh-sungguh,,, Sama-samalah kita bekerja dengan senang hati, tekun, jujur dan ikhlas demi mencari rezeki yang halal untuk kita suap ke mulut kita, anak-anak dan keluarga. Jangan jadi cikgu 25 haribulan sudah la ya,,,ehehe,,,gurau jea….maaflah kalau ada tersalah kata,,,biasalah,,,hamba nikan  manusia biasa…

-azansubuh 2.37pg-

Wednesday, October 10, 2012

stormreaders/azanwaja69


Kepada pengunjung blog ini yang berminat dengan buku-buku agama, majalah-majalah solusi, al-ustaz, Al-Quran Digital, cd2 nasyid, interaktif, & Al-Quran serta produk2 kesihatan tetapi tidak berkesempatan ke kedai buku berhampiran tempat anda bolehlah mengunjungi kedai online stormreaders saya di link di bawah.  Sekiranya berminat untuk mendapatkan buku2 @ majalah2 @ produk2 tersebut, anda bolehlah menghubungi saya di facebook subuh_9669@yahoo.com atau sila sms ke no telefon yang tertera di website kedai online stormreaders azanwaja69. Sila klik link di bawah untuk masuk ke kedai online stormreaders. Terima kasih.

Gambar alat tulis dan alatan rumah

Tuesday, October 09, 2012

Monday, October 08, 2012

Belajarlah bersyukur...


 Belajarlah bersyukur… jangan tamak…

Suatu petang…

Teringin pula rasanya nak makan nasi goreng. Sudah terasa di lidah keenakannya. Sudah terbau-bau kat hidung ni aromanya. Makan panas-panas..waahh..memang berselera… inilah yang berlaku bila teringin sangat..

Bergegas ke dapur. Intai dalam periuk nasi. Senyum lebar... nasib ada nasi lebih bawa bekal pagi tadi. Bila disenduk ke dalam mangkuk nampak sikit pula. Alahai.. sikitnya.. mula rasa sedikit hampa.. kalau nak masak mesti lambat ni.. berkira-kira sendiri.. cakap kat ‘housemate’, sikitnya nasi ni…(dengan hampanya). Housemate cakap cukupla tu.. tapi kerana tamak kan… tetap rasa tak cukup.

Bahan-bahan untuk menggoreng dan sedia, tak apalah, goreng jealah…tapi dalam hati masih rasa hampa.. Masa nak capai kuali untuk menggoreng, entah macamana terlanggar pulak mangkuk nasi yang elok-elok letak kat tepi microwave tadi. Apalagi… Prangggg… bertaburan nasi ke lantai... tergamam dalam kesayuan memandang nasi yang tumpah tu.. barulah nak rasa bersyukur. Kan lebih baik sedikit daripada langsung tak dapat. Betul la pepatah ada mengatakan, orang tamak selalu rugi…hehe..kan dah rugi..

Kita manusia ni memang la macam tu… kita kurang bersyukur dengan apa yang kita dah miliki,  tamak, dan sering rasa tidak cukup. Kita sibuk mengejar dan berkira-kira dengan apa yang belum menjadi milik  kita sehingga kadang-kadang  mengabaikan apa yang Allah dah anugerahkan untuk kita.  Apabila tiba-tiba Allah mengambilnya semula daripada kita, ketika itu barulah kita tersedar untuk menghargainya, tetapi saat itu kita sudah pun  terlewat.
Elok-elok dah ada semangkuk nasi banyak pula omelannya… akhirnya kena masak semula nasi lain. Hehe..tu la.. kurang bersyukur… tapi housemate cakap tak da rezeki…  betul la tu… J
Sukan Sekolah 2012