Ahlan Wasahlan... Welcome... Selamat datang...

Selamat mengunjungi blog saya yang serba dhaif ini... blog ini hanyalah sekadar tempat saya membuat review tentang sesuatu isu, produk dan tempat saya mencurahkan apa saja pandangan, idea dan karya yang tidak seberapa....Terdapat juga entri-entri yang saya perolehi daripada kursus-kursus, pembacaan serta perkongsian dengan teman-teman bloggers dan saya panjangkan lagi perkongsian di sini. Terlalu banyak kekurangan dan insyaAllah akan saya perbaiki dari semasa ke semasa. Diharapkan agar ada sahabat-sahabat yang sudi berkongsi idea dan apa saja isu dan komen di sini. Segala sumbangan, nasihat dan apa saja komen dan input yang membina saya dahului dengan jutaan terima kasih. Syukran Jazilan.
Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya. Sila tekan butang "like" sekiranya anda suka dengan blog ini. Terima kasih sekali lagi

Monday, April 22, 2013

Minatku Pada Berkebun Siri 2


Sambungan Minatku Pada Berkebun

Sebelum ini saya ada berkongsi dengan para pembaca tentang zaman kanak-kanak saya yang cukup indah untuk dikenang semula.. Bersandarkan pengalaman zaman kanak-kanak itu juga saya rasa minat pada tanaman ini timbul dalam diri saya.
Minat untuk berbudi pada tanah ini  saya warisi dari kedua ibu bapa saya yang mereka juga sebenarnya warisi dari nenek moyang kami..(rasa-rasanya lah sebab datuk saya juga petani..hehe). Walaupun tidak dikomersilkan tetapi ianya menjadi hobi saya pada masa lapang.
Setiap kali balik sekolah saya akan tengok kebun kecil saya sebelah rumah sampai saya rasa puas. Penat bekerja akan hilang dengan sendirinya bila mata tertumpu pada tanaman saya. Saya anggap ianya adalah satu terapi yang baik untuk minda dan badan saya selepas seharian bergelumang dengan tekanan kerja. Mencangkung sambil mencabut rumput-rumput liar yang tumbuh menyaingi tanaman adalah satu keseronokan pada saya. Menyentuh tanaman saya sambil berbual-bual dengannya adalah kerja gila bagi orang lain tetapi tidak bagi saya. Itulah rutin saya setiap kali pulang dari kerja.
Sekiranya saya terlalu kepenatan, saya sekadar  memerhatikan tanaman-tanaman saya sambil berbual-bual dengan mereka.  Melihat tanaman-tanaman tersebut membesar dan berbuah adalah satu kepuasan yang tak dapat digambarkan.  Sekiranya ada hasilnya, kebiasaannya akan saya bahagi-bahagikan dengan jiran-jiran atau rakan-rakan sekerja. Bukanlah banyak pun sebenarnya..tapi ianya satu kepuasan bila kita sendiri yang tanam. Bila makan hasil tangan kita sendiri rasa bersyukur tu lebih sikit sebab kita sendiri tengok ianya membesar dan mengeluarkan hasil depan mata kita. Bukan senang juga sebenarnya…ada yang perlukan lebih perhatian barulah nak menjadi.. alaa..macam jaga anak-anak jugalah..hehe perlukan belaian dan kasih sayang yang secukupnya..
Selain satu kepuasan apabilan melihat tanaman kita membesar dan mengeluarkan hasil…badan pun rasa segar..pernah beberapa kali apabila saya rasa lemah badan saya akan gagahkan diri berkebun..alhamdulillah..apabila turun berkebun, peluh keluar rasa ringan badan. Baru nak teringat, orang tua dulu-dulu patutlah tak pandai duduk diam. Asal tak kerja mesti sakit-sakit badan..Mereka cakap kalau tak kerja tak keluar peluh..Hmmmmm…kira exercise mereka la tu…
Kebanyakan orang sekarang nak keluarkan peluh kena keluarkan duit, beli alatan fitness, tak pun bayar kelas senamrobik. Nak bersukan pun sekarang ni banyak keluar duit.. Nak main futsal pakai duit, bowling pakai duit.. orang dulu-dulu berkebun dah kira senaman la tu…selain sihat tubuh badan dapat hasil yang menyihatkan..pergi kebun bekerja dengan tulang empat kerat, keluar peluh dengan percuma, balik rumah bawa hasil kebun yang menyihatkan..ermm..boleh dipanggil double triple benefits ke apa tu..? ehehe..
Kita sekarang ni nak pergi jogging  kat taman sekali sekala paling kurang pun nak kena ada kasut yang selesa dan sesuai..itupun jarang-jarang..selalu-selalu tak dapat, tak ada masa.. saya la tu sebenarnya.. nak-nak lagi kalau jogging kat taman..mestila nak kena pakai ‘proper’ sikit.. orang dulu-dulu tak perlu kasut bagai..belasah jea kaki ayam turun kebun..hehe..
Tapi betul juga orang cakap.. itu dulu..dulu dan kini tak sama kan..? Tapi yang dulu-dulu kalau elok dan masih relevan dengan zaman kini kenapa kita tak boleh teruskan..betul tak..??
Saya rasa cukuplah dulu perkongsian saya untuk kali ini. Insya Allah kalau ada kesempatan saya akan berkongsi lagi tentang minat saya ini kalau ada yang sudi membacanya. Sehingga berjumpa lagi..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih di atas komen anda. Diharapkan sebarang komen yang ditinggalkan tidak menyentuh sensitiviti agama, perkauman dan isu keselamatan negara. Pihak saya tidak akan bertanggungjawab ke atas setiap komen yang tidak bermoral, melanggar etika dan undang-undang. Adalah juga diingatkan sebarang komen yang ditinggalkan di bawah tanggungjawab anda sendiri.